Puhe Euroopalle


Puhe Euroopalle Brysselin suomalaisen osakunnan 5-vuotisjuhlassa 17.10.2015Arvoisat osakunnan vuosijuhlaemäntä ja marsalkka, Monsieur Directeur Général, kära vänner, cives academici Natio Finnorum Bruxellensis, rakkaat eurooppalaiset!

Puhun tänään Euroopasta suhteessa mielikuvitukseen. Teesini on: Euroopan tulevaisuus tarvitsee enemmän ja parempaa mielikuvitusta. Niinpä aloitan inhimillisen mielikuvituksen rajoista ja mahdollisuuksista. Kun Yhdysvaltain kuuohjelman Apollo 1 -miehistö menehtyi simulaattorin tulipalossa tammikuussa 1967, koko kuuohjelman tulevaisuus kyseenalaistettiin. Seuranneessa tutkinnassa etsittiin syntipukkeja, joita syyttää tulipaloon johtaneista teknisistä yksityiskohdista. Osa poliitikoista sai onnettomuudesta toivomansa perustelun pyrkiä lopettamaan koko kalliina ja hyödyttömänä pitämänsä Apollo-ohjelma alkuunsa ja he olivat hyvin lähellä siinä myös onnistua. Tutkinnan yhteenvetovaiheessa astronautti Frank Bormanilta kuitenkin kysyttiin hänen omaa näkemystään avainkysymykseen: "What caused the accident?" Harkittuaan hän vastasi: "The accident was caused by a failure of imagination." Onnettomuus johtui siis mielikuvituksen virheestä tai puutteesta. Oli varauduttu satoihin eri uhkatekijöihin niin avaruudessa kuin ilmakehässä, mutta kenellekään ei yksinkertaisesti tullut mieleen, että astronauttien istuessa liikkumattoman avaruuskapselin simulaattorissa rutiininitestissä jokin voisi mennä traagisesti vikaan.

Tapaus kertoo paljon mielikuvituksemme rajallisuudesta. Haluamatta kuulostaa ironiselta vertaankin nyt Apollo-ohjelman tavoitteiden kunnianhimoisuutta 1960-luvun Amerikassa Euroopan integraation syventämisen kunnianhimoisuuteen 2010-luvun EU:ssa. Molemmissa onnistuminen nimittäin edellyttää vahvaa visiota siitä mitä ollaan tekemässä, horjumatonta uskoa omien perusarvojen oikeutukseen sekä jatkuvia käytännöllisiä ja luovia ratkaisuja uusiin viheliäisiin ongelmiin, jollaisia emme vain hetki sitten osanneet edes kuvitella. Kuupuheessaan John F. Kennedy linjasi: "We choose to go to the Moon. We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills." Jos vaihdamme tässä sitaatissa sanojen "to the moon" tilalle sanat "towards a federal Europe", pääsemme asian ytimeen: tavoite vaikuttaa utopistiselta ja meidät ympäröi kyynikoiden lauma. Mutta tärkeän tehtävän suuri vaikeusaste ei ole koskaan ollut hyvä peruste jättää sitä tekemättä.

Mielikuvituksemme ei yleensä riitä huomioimaan useiden erillisten muuttujien samanaikaisen vaihtelun satunnaisia yhteisvaikutuksia. Historian tuhoisimmasta lento-onnettomuudesta, kahden jumbojetin törmäyksestä Teneriffalla 1977 voidaan erottaa yli kymmenen erillistä tekijää tai sattumaa, joista yhdenkin toteutuminen edes hieman toisin olisi estänyt koko onnettomuuden. Odotettavissa olevien syiden kuten sumusään, puuttuvan maatutkan, lentäjien keskenään erilaisten kommunikaatiokäytäntöjen ja hierarkkisten komentorakenteiden lisäksi onnettomuustekijöiden joukossa oli niinkin yllättäviä asioita kuin sunnuntai-viikonpäivä, jalkapallo-ottelu, Hollannin työaikasäädökset sekä Espanjan sisäpoliittinen tilanne! Juuri tällaiset mielikuvituksen puutteesta seuraavat odottamattomat ja kompleksiset yhteisvaikutukset ovat kuitenkin suuri uhkatekijä postmodernille yhteiskunnalle. Ensimmäistä New Yorkin World Trade Centeriin törmännyttä lentokonetta luultiin alkuun onnettomuudeksi, koska kenenkään mielikuvitus ei vuonna 2001 riittänyt ennustamaan, että joku voisi kaapata matkustajalentokoneen – saati useampia kerralla! – käyttääkseen niitä tietoisesti tuhoisten itsemurhaiskujen välineinä. Vuosien 2007–2009 finanssikriisi syntyi, koska kenenkään mielikuvitus ei riittänyt ennustamaan, että Yhdysvalloissa aiempaa väljemmin sosiaalisin perustein annettu ns. subprime-asuntoluototus voisi sijoitustuotteiksi jalostettuna johtaa dominoefektin kautta globaaliin pankki- ja rahoituskriisiin. Om nästan vem som helst hade tillfrågats 2010 före den såkallade askmolnkrisen – alltså tuhkapilvikriisi – att vilken sak eller händelse kunde stoppa nästan all flygtrafik i Europa i flera dagar i sträck, hävdar jag att nästan ingen av oss skulle ha haft tillräckligt med fantasi att korrekt nämna en vulkan på Island. Samoin Fukushiman voimalan ydinreaktorit oli suunniteltu kestämään sekä maanjäristys että tulva-aallot, mutta mielikuvitus ei jostain syystä varautunut näiden kahden nopeaan perättäiseen yhteisvaikutukseen, joka yllätti 2011.

Katsoessamme EU:n viime vuosien kehitystä on helppo havaita paljon vastaavaa kyvyttömyyttä ennustaa etukäteen suurienkaan muutosten siemeniä. Aikamme pakolaisvirrat, Kreikan ja muiden kriisimaiden taloudet, TTIP ja monet muut aiheet ovat nousseet ongelmiksi näennäisen "yllättäen". Oma mielikuvitukseni ei esim. riittänyt uskomaan, että perussuomalaiset muuttaisivat eurovaalien 2014 alla virallisen linjansa EU-myönteiseksi, joskin lähinnä tullakseen salonkikelpoisiksi Suomen hallitukseen. Olin pudota tuolilta, kun kuulin ensi kertaa eurovaalimainoksen, jonka Timo Soini avasi sanoin "Kyllä Euroopalle, kyllä kansainvälisyydelle!" ennen ensimmäistä "mutta me päätämme miten" -lausetta. Kun kansalaisaloitteelle kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU:sta eroamisesta ei sitten löytynyt edes 50 000 allekirjoittajaa puolessa vuodessa ja lisäksi eduskuntavaalien jälkeen Itsenäisyyspuolueen kaltaiset äärikriitikot tippuivat puoluerekisteristä, hetken aikaa naiivisti ja mielikuvituksettomasti ajattelin, että olemme todella voittaneet tämän asian ja iankaikkisesta "Suomi EU:ssa, kyllä vai ei?" -kysymyksenasettelusta olisi 20 vuodessa todella päästy jo eteenpäin "millaisen EU:n haluamme" -keskusteluun.

Mutta imperiumi iskee takaisin. Suomen varsinaiset Eurooppa-järjestöt Eurooppalainen Suomi ja Eurooppanuoret lukuisine aluejärjestöineen, Euroklubi, Euroopan kulttuuriyhdistys EKSO, Eurooppanaiset, Eurooppafederalistit ja vaihtoehto EU:lle -tiedotuskeskus ry ovat toimineet Suomessa jo keskimäärin 20 vuotta – EKSO jo kunnioitettavat lähes 50 vuotta. Kuitenkaan näiden järjestöjen toimijoiden mielikuvitus ei riittänyt ennustamaan, että perussuomalaisten nousu valtakunnan hallitukseen yhdessä parin muun epäonnisen sattuman kanssa voisi vakavasti uhata jopa kaikkien mainittujen järjestöjen olemassaoloa! Juuri nyt edessämme on kuitenkin tosiasia, että Sipilän hallituksen sisäisistä näkemyseroista ja aktiivisesta kulisseissa vaikuttamisestamme huolimatta nykyinen ulkoministeri sai budjettiriihestä läpi esityksen, jossa Eurooppa-järjestöjen vakiintuneet korvamerkinnät kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotusrahassa on poistettu. Muutos on puettu näyttämään pieneltä, näennäistä tasa-arvoisuutta lisäävältä yksityiskohdalta, mutta reaalisesti se asettaa juuri Eurooppa-järjestöt kaikkia muita valtion avustamia kv-järjestöjä ratkaisevasti huonompaan asemaan. Muiden kv-järjestöjen rahoituksesta on laman olosuhteissa leikattu noin kymmenyksestä viidennekseen, mutta ellei kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotuksen tuen käyttöehtoja samalla merkittävästi uudisteta, nykyinen esitys uhkaa lopettaa sekä EU-myönteisten että EU-kriittistenkin Eurooppa-järjestöjen julkisen rahoituksen käytännössä kokonaan! Ilman näitä perusvoimavaroja on hyvin vaikeaa ylläpitää myöskään sitä mittavaa projektirahoitusta ja monia EU-hankkeita, joita järjestöt ovat Suomessa jo vuosikausia pyörittäneet. Toki asiaan on jo elokuusta lähtien vaikutettu aktiivisesti, tietoisesti muutoin kuin julkisuudessa riehumalla, mutta pahimmillaan tämä voi kehittyä suomalaisen Eurooppa-liikkeen ikiomaksi simulaattoripaloksi ja johtaa muun kuin puhtaan vapaaehtoistoiminnan alasajoon!

Vaan eipä riittänyt perussuomalaistenkaan mielikuvitus toisaalta ennustamaan, että kun he parin vuosikymmenen tahkoamisen jälkeen vihdoin pääsevät Suomessa hallitusvastuuseen, sen alku ajoittui juuri mm. Kreikan kolmannen tukipaketin ja ennenäkemättömän pakolaiskriisin mittavien haasteiden kohdalle. Heidän vaalilauseensahan oli "Saat mitä tilaat". Yleinen yhteiskunnallinen ilmapiiri Suomessa on tällä hetkellä synkempi kuin täällä Euroopan sydämessä, jossa näkyy jo selvää optimismia ja uuden kasvun ituja. Sen sijaan "yhden totuuden Suomessa" kaikki se hyvä, mitä Eurooppa edustaa, ja kaikki sitä edistävät yhteiskunnalliset toimijat ovat viime aikoina huomanneet purjehtivansa vastatuuleen, ellei suorastaan myrskyyn. Älkää antako periksi! Juuri tässä säätilassa on syytä muistaa, että onnettomuuksien lisäksi myös suurin osa vallankumouksellisiksi kehittyvistä uusista ideoista, menestystarinoista ja keksinnöistä syntyy samoin yllättäen ja odottamatta, vähintään osaksi myös sattumalta, ja kehittyy menestykseksi vasta kovien koettelemusten ja vastusten hiomana. Tämä päti niin Nokian innovaatioihin kuin sosiaalisen median keksimiseen, Linuxin maailmanvalloitukseen kuin maailmanlaajuisesti palkitun suomalaisen, nuorten oppimisympäristö Yrityskylän konseptiin.

Hyvät kuulijat, uskoakseni juuri te olette avainpaikalla Euroopan paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Katsokaa ympärillenne: missä meidän aikamme ja Eurooppamme mielikuvitus piilee? Se saattaa hyvinkin istua mm. tänään täällä näiden pöytien ääressä ja omassa mielessänne. Jonain päivänä, kun sitä vähiten odotatte, olette oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja sattuman jumalatar hymyilee juuri Teidän uudelle Eurooppa-ideallenne. Toissapäivänä uutisoitiin, että tähtitieteilijät ovat nyt löytäneet Kepler-teleskoopilla kaukaisesta avaruudesta tähden, jonka ympärillä vaikuttaisi vakavasti otettavien tieteellisten kriteerienkin mukaan olevan merkkejä älykkäästä sivilisaatiosta. Jos tällainenkin ihme voisi todentua ja mullistaa maailmankuvamme ihan hetkessä, miten vaikeaa nyt voi olla yhdessä sopia yhden moninaisuudessaan yhtenäisen maanosan integraation syventämisestä sen asukkaiden kesken?

Kristoffer Kolumbus on sanonut: "Vivir tiene más imaginación que la que nosotros llevamos en nuestros sueños", siis "Elämällä on enemmän mielikuvitusta kuin meillä on unissamme." Tähän minä todella jo oman elämänkokemukseni nojalla uskon, ja sen myötä myös nykyisten kriitikoidemme synkkiä ennustuksia huomattavasti valoisampaan tulevaisuuteen Euroopallemme! Malja Euroopalle!


Takaisin